Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych mają na celu wykluczenie (bądź wykrycie) schorzeń stanowiących przeciwwskazanie do pracy w kontakcie z żywnością (zwłaszcza choroby biegunkowe, nosicielstwo salmonellozy) lub schorzeń przenoszonych drogą kropelkową (zwłaszcza gruźlicy) u osób, których charakter pracy wymaga stałego lub częstego kontaktu z ludnością (służba zdrowia, oświata, hotelarstwo, gastronomia). 

Badanie sanitarno-epidemiologiczne przeprowadza się ze skierowaniem od pracodawcy lub bez skierowania dla u osób poszukujących zatrudnienia.

Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych wykonują:

  • osoby podejmujące lub wykonujące prace, przy których wykonywaniu jest możliwe przeniesienie zakażenia na inne osoby,
  • uczniowie szkół oraz studenci szkół wyższych kształcący się do wykonywania w/w prac,
  • przed ponownym podjęciem pracy i/lub rozpoczęciem nauki po przebyciu zakażenia jednym z w/w czynników chorobotwórczych.

Na wizytę należy przygotować wyniki badań:

  • kału w kierunku zakażenia pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B, C, innymi pałeczkami z rodzaju Salmonella i Shigella, wykonane w trzech kolejnych następujących po sobie dniach 
  • RTG płuc

DOKUMENTY DO POBRANIA


Rejestracja