Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych mają na celu wykluczenie (bądź wykrycie) schorzeń stanowiących przeciwwskazanie do pracy w kontakcie z żywnością (zwłaszcza choroby biegunkowe, nosicielstwo salmonellozy) lub schorzeń przenoszonych drogą kropelkową (zwłaszcza gruźlicy) u osób, których charakter pracy wymaga stałego lub częstego kontaktu z ludnością (służba zdrowia, oświata, hotelarstwo, gastronomia).
Badanie sanitarno-epidemiologiczne przeprowadza się ze skierowaniem od pracodawcy lub bez skierowania dla u osób poszukujących zatrudnienia.
Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych wykonują:
- osoby podejmujące lub wykonujące prace, przy których wykonywaniu jest możliwe przeniesienie zakażenia na inne osoby,
- uczniowie szkół oraz studenci szkół wyższych kształcący się do wykonywania w/w prac,
- przed ponownym podjęciem pracy i/lub rozpoczęciem nauki po przebyciu zakażenia jednym z w/w czynników chorobotwórczych.
Na wizytę należy przygotować wyniki badań:
- kału w kierunku zakażenia pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B, C, innymi pałeczkami z rodzaju Salmonella i Shigella, wykonane w trzech kolejnych następujących po sobie dniach
- RTG płuc
DOKUMENTY DO POBRANIA
- skierowanie na badanie sanitarno-epidemiologiczne
- wykaz prac przy których wykonywaniu istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby